Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ: ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ

ΓΙΟΡΤΗ ΠΑΤΕΡΑ

ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ - Α. ΚΡΑΣΑΚΗΣ

http://akrasakis.blogspot.gr/2013/06/96-166.html 

Κυριακή, 9 Ιουνίου 2013


Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ (9/6-16/6)

Η ιδέα της "Ημέρας του Πατέρα" γεννήθηκε στις Η.Π.Α., χάρη στους πεσόντες στον εμφύλιο πόλεμο. Στην Ευρώπη ονομάστηκε "Γιορτή", τόσο από το γερμανικό έθιμο της γιορτής μπύρας-εξοχής, όσο και από τους διαζευγμένους την τελευταία δεκαετία, για να θυμίσουν την ύπαρξή τους. 


Στις Η.Π.Α. καθιερώθηκε την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου, στην Αυστραλία στις 8 Σεπτεμβρίου και αλλού, είχε θρησκευτικό χαρακτήρα και γιορτάζονταν την ημέρα της Αναλήψεως, της Πεντηκοστής και την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου. Στην Ευρώπη, θεωρήθηκε καλό να την γιορτάζουν τη δεύτερη Κυριακή του Ιούνη, διότι ακόμα δεν έχουν κλείσει τα σχολεία και μπορούν τα παιδιά να διδάσκονται θέματα, σχετικά με την ανατροφή, τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών και τη χαρά της πατρότητας.  

Ο Σύλλογος Για την Ανδρική & Πατρική Αξιοπρέπεια (ΣΥ.Γ.Α.Π.Α.) επί δεκαετίας, κινητοποιεί και ευαισθητοποιεί την κοινωνία για το θέμα των διαζευγμένων μπαμπάδων και τη σημασία της ίσης και δίκαιης αντιμετώπισής τους στα ελληνικά δικαστήρια. Έτσι, διοργανώνει κάθε χρόνο εκδηλώσεις για τη Γιορτή του Πατέρα και συντονίζει παγκόσμιο κίνημα αντίστασης κατά της δικαστικής καταστροφής πατέρα-παιδιού μετά το διαζύγιο. Τη γιορτή αυτή καθιέρωσε ο ΣΥ.Γ.Α.Π.Α., μέσω του Προέδρου του, Νίκου Σπιτάλα, στην Ευρώπη.

Τα "ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ", μετά από επικοινωνία που είχαν με τον κ. Σπιτάλα, διευκρίνισαν ότι, πλέον, από φέτος καθιερώνεται παγκοσμίως η "Εβδομάδα του Πατέρα", η οποία θα διαρκέσει από τη δεύτερη έως την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου (δηλ. από 9/6/2013 έως και 16/6/2013), με διάφορες εκδηλώσεις.

Συγκεκριμένα, για το 2013, ο ΣΥ.Γ.Α.Π.Α. μαζί με άλλους συλλόγους διοργανώνουν την κεντρική πανελλαδικά εκδήλωση για τη Γιορτή του Πατέρα, στη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη 11 Ιουνίου 2013, ώρα 9 μ.μ., στην 32η Πανελλήνια Έκθεση Βιβλίου στην Αριστοτέλεους (άγαλμα Βενιζέλου-Εγνατία). Η εκδήλωση υποστηρίζεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βορείου Ελλάδος, το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης και το Δήμο Θεσσαλονίκης. Είναι υπό την Αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού, Μακεδονίας-Θράκης, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Έμπνευση και Οργάνωση 2012-2013: Γιώργος Κιριμκίρογλου και Λευθέρης Αϋφαντής.  Στην εκδήλωση θα δοθεί παράσταση από τον κλόουν ΜΕΛΙ ΜΕΛΟ.

Επίσης, θα δοθεί μουσική παράσταση με τραγούδια για τον Πατέρα. Ερμηνευτές: Ο Αλέξανδρος, η Λίκα, η Μαρία και η Νίνα. Υπεύθυνη και Μαέστρος Χορωδίας: η δασκάλα πιάνου Μέγκι Κούλη-Μποστογανασβίλι.

Θα πραγματοποιηθεί και έκθεση αρχειακού υλικού του ΣΥ.Γ.Α.Π.Α. Η εκδήλωση υποστηρίζεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βορείου Ελλάδος. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2310-524285 και 6942-989-785.

Στην Αθήνα, την Κυριακή 16 Ιουνίου 2013, ώρα 11 π.μ., στο Συντριβάνι της οδού Ερμού. 

Στην Πάτρα, την Κυριακή 16 Ιουνίου 2013, έκθεση στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης (Κεντρική Πλατεία).

Στην Ευρώπη, την Κυριακή 9 Ιουνίου, με πορεία στο Παρίσι: "Πορεία για Συνεπιμέλεια". 

Στην Αμερική, την Παρασκευή 14 Ιουνίου: "Πατρικό Ράλλυ".

ΠΗΓΗ: WWW.SOS-SYGAPA.EU

 ΚΥΠΡΟΣ

Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

0


Τη δεύτερη Κυριακή του Ιουνίου για τον ελληνικό χώρο, γιορτάζεται η μέρα του πατέρα. Για τις περισσότερες χώρες η γιορτή αυτή είναι την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου. Στην Ελλάδα, καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια, κυρίως με πρωτοβουλία του ΣΥΓΑΠΑ και του ιδρυτή του συλλόγου Νίκου Σπιτάλα, να γιορτάζεται η μέρα αυτή τη δεύτερη Κυριακή του Ιουνίου. Αυτό συμβαίνει και σε κάποια άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Το σκεπτικό πίσω από αυτή την αλλαγή στην ημερομηνία της συγκεκριμένης γιορτής, είναι για να θεσπιστεί σχετικός εορτασμός για τη μέρα του πατέρα στα σχολεία.
Δικαίως και πολύ σωστά τιμάται ή γίνεται τουλάχιστον μια αναφορά, εδώ και χρόνια, στα σχολεία, για τη μέρα της γυναίκας και τη μέρα της μητέρας. Έχουν προσφέρει πολλά οι εκάστοτε γυναίκες και μητέρες στην ανθρωπότητα. Γιατί όμως να μην υπάρχει κάτι αντίστοιχο και για τους άντρες ή και τους πατέρες; Ή καλύτερα, τι μήνυμα δίνεται στα ίδια τα παιδιά από την απουσία ενός τέτοιου εορτασμού από τα σχολεία;
Πράγματι, οι γυναίκες, οι μητέρες, ασχολούνταν πολύ περισσότερο στο παρελθόν με το σπίτι και με τα παιδιά και οι άντρες / πατέρες λιγότερο. Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις αυτή η παρωχημένη νοοτροπία επικρατεί ακόμη και σήμερα. Υπήρχαν στο παρελθόν όμως, και υπάρχουν και σήμερα σε μεγαλύτερο βαθμό, λαμπρά παραδείγματα μπαμπάδων που ασχολούνται και με το σπίτι και με τα παιδιά τους.
Ο σκοπός ύπαρξης ενός τέτοιου σχολικού εορτασμού όμως, αποτελεί κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή "επιβράβευση". Αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα προς τα παιδιά. Τιμώντας και τα δύο φύλα, και τους δύο γονείς, δίνουμε το μήνυμα πως και οι δύο γονείς τα αγαπούν, και οι δύο γονείς πρέπει να ασχολούνται με το σπίτι και με τα παιδιά, και τα δύο φύλα / γονείς είναι εξίσου σημαντικά ... Οπότε τα παιδιά, μεγαλώνοντας, θα ακολουθήσουν διαφορετικές, πιο υγιείς νοοτροπίες ως γονείς, από τους προκατόχους τους.
Η εκπαίδευση, δεν πρέπει να αναπαράγει την κοινωνία. Η εκπαίδευση πρέπει να οργανωθεί και να λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να βοηθάει στην αλλαγή της κοινωνίας προς το καλύτερο. Με γνώμονα τον τερματισμό των διακρίσεων και την ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα, πρέπει να θεσπιστούν από την εκπαίδευση οι πρακτικές εκείνες που θα προωθήσουν την ισότητα αυτή ...

Cyprus Fatherhood Initiative

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΒΕΡΟΙΑΣ

 http://www.libver.gr/%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B1/

Μέσα σ’όλες τις αφιερωμένες σε κάποια πρόσωπα ή γεγονότα μέρες, συμπεριλαμβάνεται και η μέρα (γιορτή) του πατέρα. Χρόνια τώρα μόνο τη μητέρα γιορτάζαμε, υμνούσαμε, κάναμε δώρα. Δεν είχαμε άδικο γιατί η ανατροφή των παιδιών ήταν αποκλειστικά έργο της μητέρας με τη συμβολή και της γιαγιάς όταν αυτή ζούσε μαζί με την οικογένεια ή έστω κοντά (στην ίδια γειτονιά, στο ίδιο χωριό,στην ίδια πόλη). Με όλες τις ανατροπές που έγιναν, σ’όλα τα επίπεδα παγκοσμίως, έχουμε πολλές διαφοροποιήσεις και στην οικογένεια από κάθε άποψη. Έτσι όλο και περισσότεροι άνδρες ασχολούνται με το μεγάλωμα και την ανατροφή των παιδιών τους. Έτσι μπορείς να πας σε μία παιδική χαρά, σ’ένα παιδότοπο και να συναντήσεις μόνο άντρες με τα παιδιά τους, πράγμα αδιανόητο πριν μερικές δεκαετίες. Προφανώς είναι όμορφο, καλό και χρήσιμο, αρκεί να μην ανατρέπονται οι ρόλοι. Γιατί τείνει να συμβεί κι αυτό με τη φόρα που πήραμε να ανατρέπουμε το κάθε τι, χωρίς να ελέγχουμε αν ουσιαστικά μας συμφέρει. Κρατώντας λοιπόν την πολύ όμορφη εικόνα του πατέρα που ασχολείται με το παιδί του,του ευχόμαστε χρόνια πολλά, καλά κι ευλογημένα ( γιορτή πατέρα:17 Ιουνίου ή κάθε τρίτη Κυριακή του Ιουνίου). Είναι ωραίο να δίνονται ευκαιρίες να γιορτάζει η οικογένεια ενωμένη κι αγαπημένη, αποδίδοντας τιμές και δώρα στο τιμώμενο πρόσωπο της ημέρας. Και τα δώρα δεν είναι μόνο υλικά. Η κάθε γυναίκα που αγαπάει ξέρει πολύ καλά τί κάνει χαρούμενο κι ευτυχισμένο τον άντρα της και πατέρα του παιδιού της. Και αυτή τη χαρά πάλι η οικογένεια θα την εισπράξει. Χρόνια πολλά λοιπόν στους πατεράδες και καλή επιτυχία στα νέα τους καθήκοντα, που από μόνοι(;) τους με χαρά ανέλαβαν και τα καταφέρνουν και πολύ καλά. Στη συλλογή της Βιβλιοθήκης υπάρχουν βιβλία σχετικά με το θέμα.

[Tags] Βέροια, Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, γιορτή πατέρα, γονείς-παιδιά [/Tags]
ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ, ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013: ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ-ΠΟΡΕΙΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου