Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Και οι διαζευγμένοι μπαμπάδες έχουν... ψυχή

«Οι διαζευγμένοι μπαμπάδες έχουν ίσα δικαιώματα απέναντι στα παιδιά τους» ήταν το κοινό μήνυμα των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν την «Εβδομάδα του Πατέρα», υπό την αιγίδα εγχώριων και διεθνών οργανώσεων για τη Γονεϊκή Ισότητα και την Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων του Παιδιού.
Χθες, ανήμερα της Γιορτής του Πατέρα, άνθρωποι που στηρίζουν την ισότητα των διαζευγμένων γονέων απέναντι στα παιδιά, πατέρες με παιδιά και άλλοι προγραμμάτισαν εορταστικά δρώμενα μπροστά στο σιντριβάνι της οδού Ερμού, στην Αθήνα, και σχετική έκθεση στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης, στην κεντρική πλατεία της Πάτρας.
Ο Σύλλογος για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια (ΣΥΓΑΠΑ) οργάνωσε την κεντρική πανελλαδικά εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε, την περασμένη Τρίτη, στο πλαίσιο της 32ης Πανελλήνιας Εκθεσης Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη. Τα παιδιά, οι γονείς και όλοι οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παράσταση κλόουν και να ακούσουν τραγούδια για τον πατέρα, με λιλιπούτειους ερμηνευτές-μέλη χορωδίας και με τη συνοδεία πιάνου.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος, του Κέντρου Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, του Δήμου Θεσσαλονίκης και υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού, Μακεδονίας-Θράκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Για τη Γιορτή του Πατέρα, ο ΣΥΓΑΠΑ αναφέρει: «Η ιδέα της "Ημέρας του Πατέρα" γεννήθηκε στις ΗΠΑ χάρη στους πεσόντες στον εμφύλιο πόλεμο. Στην Ευρώπη, ονομάστηκε "Γιορτή" τόσο από το γερμανικό έθιμο της γιορτής μπίρας-εξοχής όσο και από τους διαζευγμένους την τελευταία δεκαετία, για να θυμίσουν την ύπαρξή τους.
»Στις ΗΠΑ καθιερώθηκε την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου, στην Αυστραλία στις 8 Σεπτεμβρίου και αλλού είχε θρησκευτικό χαρακτήρα και γιορταζόταν την ημέρα της Αναλήψεως, της Πεντηκοστής και την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου.
»Στην Ευρώπη, θεωρήθηκε καλό να τη γιορτάζουμε τη δεύτερη Κυριακή του Ιουνίου, γιατί ακόμη δεν έχουν κλείσει τα σχολεία και μπορούν τα παιδιά να διδάσκονται θέματα σχετικά με την ανατροφή, τη διαπαιδαγώγηση και τη χαρά της πατρότητας. Παγκόσμια, πάντως, καθιερώνεται η Εβδομάδα του Πατέρα (από τη δεύτερη έως την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου κάθε έτους)».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου