Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013

Βιβλία για παιδιά: Ιδέες για τα Χριστούγεννα

Όταν μπαίνεις στο βιβλιοπωλείο σε πιάνει ζάλη με τους νέους τίτλους βιβλίων που απευθύνονται στα παιδιά. ΄Καθώς οι ενήλικες δεν διαβάζουν στη χώρα μας και καθώς με τη κρίση όσοι διαβάζουν πηγαίνουν κατευθείαν και αγοράζουν από προσφορές, οι εκδοτικοί οίκοι επενδύουν όλο και πιο πολύ στο παιδί.
Βλέπετε, τα τελευταία έξοδα οου κόβουμε εμε΄ςι οι γονε΄ςι είναια υτά για τα παιδιά μας. Ειδικά στις γιορτές...
Το πρόβλημα είναι πως η υπερπαραγωγή παιδικών βιβλίων, μέσα στους θησαυρούς κρύβει και πολλά απαράδεκτα "προϊόντα" (με όλη την κακή έννοια του όρου).
Θα προσπαθήσω αυτές τις μέρες αν μοιραστώ μαζί σας ό,τι καλύτερο βρήκαμε και διαβάσαμε τελευταία μαζί με τα παιδιά.Θα αρχίσω από το "Καπλάνι της Βιτρίνας" της Άλκης Ζέη καθώς με συγκίνηση πήρα στα χέρια μου τη νέα έκδοση των εκδόσεων Μεταίχμιο που κυκλοφορεί με το εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης του Κέδρου: Το ίδιο το Καπλάνι αυτοπροσώπως... Ένα από τα καλύτερα ελληνικά παιδικά βιβλία όλων των εποχών, κλείνει πενήντα χρόνια ζωής συγκινώντας πάντοτε μικρούς και μεγάλους... Ένα βιβλίο -που όπως μου είπε σε συνέντευξη της η Άλκη Ζέη, γράφτηκε στη κουζίνα του μικρού σπιτιού που έμενε στη Μόσχα...Το Καπλάνι της βιτρίνας μας δίνει πολλά μαθήματα και διδάσκει στα παιδιά αξίες, χωρ΄ςι ούτε στιγμή αν τους κουνά το δάκτυλο. Σκέφτηκα λοιπόν να σας προτέινω για αρχή τέτοια βιβλία, όπως τον "Όλιβερ" (εκδόσεις Ίκαρος) που διδάσκει τη διαφορετικότηατ με τρυφερό και υπαινικτικό τρόπο. Πρόκειται για μια έκδοση -όπως όλες του συγκεκριμένου εκδοτικού οίκου / και δεν κάνω διαφήμιση- που χαρακτηρίζεται από την υψηλή αισθητική.

Ο ήρωας του βιβλίου, ο Όλιβερ ένοιωθε πάντα λίγο διαφορετικός. Ωστόσο χαιρόταν τη μοναξιά του και έφτιαχνε τις δικές του ιστορίες με τα παιχνίδια του... Μια μέρα, ωστ΄σοο, κυνηγώντας το μπαλάκι του γνώρισε μια πραγματική φίλη: Την Ολίβια. Που κι εκείνη ένοιωθε διαφορετική....    
Στο πολυβραβευμένο βιβλίο της Birgitta Sif -στην αγγλική του έκδοση- υπάρχει σημείωμα της Διεθνούς Αμνηστίας που γράφει: "Η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει το βιβλίο γιατί μας θυμίζει πως κάθε άνθρωπος γεννιέται ελεύθερος και ίσος προς τους άλλους, και έχουμε όλοι τις δικές μας σκέψεις και τη δική μας γνώμη. Αυτά είναι κάποια από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα"

 Μια ευχάριστη έκπληξη ήταν για μένα και το "Ένα δώρο για τον Τζελόλο" (Μεταίχμιο) της Βάσιας Τζανακάρη, όπου πρωταγωνιστεί ένας ...ζηλιαρόγατος. Το απολαύσαμε διαβάζοντας και ίσως σκεφτήκαμε και λίγο για τη ζήλια...Ο Τζελόλο -αν και είναι το πιο τυχερό γατί του κόσμου, αφού ζει σε ένα όμορφο σπίτι με τα δυο αφετνικά του, ωστόσο είναι και λιγάκι ...αχάριστος.  Την "κακομαθημε΄νη" ευτυχία του έρχεται αν ταράξει η εισβολή (έτσι τη νιώθει ο Τζελόλο" ενός παρείσακτου. Του μικρού Πόβερο που το ζευγάρι της ιστορίας μάζεψε από το δρόμο. Αδύνατον να τον ανεχτεί ο άρχοντας Τζελόλο. Η ζήλια χτυπαέι κόκκινο. Μέχρι που με τη δύναμη του παραμυθιού θα μπορέσει να μεπι στη θέση του άλλου και να καταλάβει την αξία της συνύπαρξης και της αλληλεγγύης. Ένα όμορφο δώρο για τις μέρες αυτές.
Τα πιο όμορφα δώρα για τα Χριστούγεννα, με τη δύναμη της φαντασίας....

Πολλά απ' όσα κάνω τελευταία και κυρίως η Παραμυθοκουζίνα και η Μαγική Τράπουλατων παραμυθιών έχουν ως πηγή έμπνευσης τον Τζάνι Ροντάρι. Το τελευταίο βιβλίο που κυκλοφόρησε από τον "Κέδρο", τα "Παραμύθια για να σπάτε κέφι" είναι από τα πιο διασκεδαστικά διασκεδαστικά βιβλία που έχω διαβάσει, αλλά και γεμάτες πυκνά νοήματα, γραμμένες με τρόπο που να γίνονται κτήμα των παιδιών.
Κάθε παραμύθι έχει τρεις διαφορετικές εκδοχές για το τέλος. Διαλέγετε και παίρνετε. Ο συγγραφέας πάντως γράφει στο τέλος του βιβλίου τις δικές του προτιμήσεις. Διαβάσαμε μια από τις ιστορίες στη Magenta το προηγούμενο Σάββατο και μια μικρή μας φίλη έπεσε από την καρέκλα από τα γέλια!  (δεν χτύπησε και συνέχισε να γελάει κι από το ...πάτωμα!) Ήταν η ιστοράι του Ρινάλντο που μετά από ένα χτύπημα στο κεφάλι, όταν λέει κάτι αυτό εμφανίζεται μπροστά του: Ποδήλατα, παγωτά κι άλλα πολλά έρχονται από το πουθενά... Απλά μοναδικό...

Ένας από τους πιο αγαπημένους ζωγράφους -εικονογράφους παιδικών βιβλίων είναι οΒασίλης Παπατσαρούχας. Στο "Αγόρι που ζωγράφιζε τον ουρανό" (Μεταίχμιο) εικονογραφεί μαι δική του ιστορία, με ήρωα τον Φράνσις.Ένα παιδί που του αρέσει να ζωγραφίζει παντού και κυρίως στον ...ουρανό. Κάποια στιγμή μαθαίνει πως υπάρχει ένα μέρος στη γη που τα παιδιά δεν ξέρουν τι θα πει παιχνίδι και αποφασίζει να τους το μάθει με τις ζωγραφιές του που καταφέρνει να της στείλει από τον ουρανό.Μια πραγματικά όμορφη ιστορία, ένα εικαστικό ταξίδι που μαγεύει...
Η Μαρία Ρουσάκη πάλι είναι πάντα γεμάτη εκπλήξεις. Ο θησαυρός του Ταϋγέτου που κυκλοφορεί στο πλαίσιο της πολύ ενδιαφέρουσας σειράς των εκδόσεων Μϊνωας με λογοτεχνικές εξερευνήσεις, μας διασκέδασε και μας χάρισε μπόλικη αγωνία καθώς παρακολουθούσαμε τις περιπέτειες του Μιχάλη και του Βασίλη, δυο δίδυμων αδερφών, να ανακαλύψουν έναν θησαυρό στον Ταΰγετο. Μαζί τους η ...άσπονδη φίλη τους Ευφροσύνη, νεώ παραμονεύουν και κάποιοι "κακοί". Το βιβλίο -όπως και τα υπόλοιπα της σειράς- διδάσκει την τοπική ιστορία με τρόπο που γοητεύει τα παιδιά και γεννά ερωτήσεις ξυπνώντας το εξερευνητικό τους πνεύμα.


Θα μου πείτε τι γίνεται αν τα παιδιά δεν αγαπούν το διάβασμα. Υπάρχει λύση και γι' αυτό. Το διασκεδαστικό και πρωτότυπο εγχειρίδιο που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πατάκη: Το βιβλίο που θα σε κάνει να αγαπήσεις τα βιβλία (ακόμα κι αν δεν σου αρέσει καθόλου να διαβάζεις) της Φρανσουάζ Μπουσέ. Πραγματικά έξυπνο, με τον σελιδοδείκτη "Με λένε Βρίσκω τη σελίδα" που προσπάθησα μάταια να ...κλέψω από την κόρη μου. Ωραίο βιβλιαράκι, κατάλληλο για κάθε ηλικία!

Αν πάλι είσαστε εξοικειωμένοι με τα e-book και δεν σας περισσεύουν χρήματα για αγορές ή απλώς θέλετε αν απολαύσετε καλά παιδικά βιβλία σε ψηφιακή μορφή και με πολλές δραστηριότητες για τα παιδιά, μπορεί να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα των εκδόσεωνΣαΐτα 
Από τα βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα είναι η Ματή -Το μαγικό ψιθύρισμα του Θεοφάνη Θεοφάνους. Τέλος -διότι αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει σας πορτέινω το"Πράσινο Παραμύθι -τρώω σωστά και γελάω" (Andy's Publishers), ένα πρωτότυπο βιβλίο -εργαείο διατροφής που γράψαμε με τις διατροφολόγους -διαιτολόγους Παναγιώτα Μίαρη και Μαριέττα Μιχαήλ και εικονογράφησε με μοναδικό τρόπο η Στεφανάι Βελδεμίρη (περιλαμβάνει και το παιχνίδι "Το φιδάκι της διατροφής", οπότε είνα 2 σε ...1!)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου