Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Σύγκρουση χωρίς όρια

ΕΝΩ ΤΟ ΚΥΜΑ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ, ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΜΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΗΜΕΡΑ

Σύγκρουση χωρίς όρια

Σε τροχιά σφοδρής σύγκρουσης βρίσκεται η πανεπιστημιακή κοινότητα με το υπουργείο Παιδείας. Από τη μια, το κύμα των καταλήψεων απλώνεται στα περισσότερα ΑΕΙ της χώρας (χθες ξεπέρασαν τα 80 τμήματα και αναμένονται ακόμα πολλά), με τους φοιτητές να συντάσσονται σ' ένα πρωτόγνωρο διαπαραταξιακό μέτωπο, με τη συμπαράσταση και των ακαδημαϊκών οργάνων των Ιδρυμάτων.
Από την άλλη, η κ. Διαμαντοπούλου εξαπολύει δριμεία επίθεση κατά πάντων. Κατηγορεί πρυτάνεις-πανεπιστημιακούς και φοιτητές ότι έχουν μετατρέψει το Πανεπιστήμιο σε κοινόβιο, ενώ προειδοποιεί για επιπτώσεις από τη μη εφαρμογή του νόμου. «Δεν μπορεί να γίνονται όλα αυτά χωρίς κανένα κόστος» διαμηνύει. Σήμερα το πρώτο παμφοιτητικό συλλαλητήριο, που ήδη έχει προσλάβει πανεκπαιδευτικό χαρακτήρα. Από χθες, σε κινητοποιήσεις και οι πρόεδροι των ΤΕΙ κατά του νόμου «που δεν λύνει τα συσσωρευμένα προβλήματα», χωρίς ωστόσο να κάνουν λόγο για κλειστά Ιδρύματα.

«Το ελληνικό Πανεπιστήμιο το πληρώνει ο Ελληνας φορολογούμενος, εμπιστεύεται σε αυτό τα παιδιά του και το ελληνικό Πανεπιστήμιο δεν μπορεί -ή κάποιες δυνάμεις του- να φαντάζονται ότι είναι ένα κοινόβιο που οι φοιτητές θα αποφασίζουν πότε θα δίνουν εξετάσεις, όπου οι Σύγκλητοι θα μπορούν -λόγω των κινητοποιήσεων- να αναβάλλουν εξετάσεις και ότι όλα αυτά θα γίνονται χωρίς κανένα κόστος». Με αυτή τη δήλωση (σε ραδιοφωνική εκπομπή του ΣΚΑΪ) η υπουργός Παιδείας προσδιόρισε τα σκληρά όρια της κόντρας με την πανεπιστημιακή κοινότητα.
Μεταξύ άλλων είπε:
Για τις εξεταστικές: «Οταν υπάρχει πρύτανης που λέει ότι τα παιδιά ορίζουν πότε θα δώσουν εξετάσεις και όταν οι Σύγκλητοι βγάζουν αποφάσεις που λένε ότι "αναβάλλουμε τις εξετάσεις για να δώσουμε τη δυνατότητα στους φοιτητές να κάνουν τις κινητοποιήσεις τους", καταλαβαίνουμε γιατί χρειαζόταν ο Νόμος και γιατί η συναίνεση σε αυτόν το Νόμο δεν έγινε από τα κόμματα, επιβλήθηκε από την κοινωνία, η οποία λέει "δεν πάει άλλο!", με όλη αυτήν την έλλειψη ευθύνης απέναντι στο Πανεπιστήμιο».
Για το κόστος που θα πληρώσουν οι αντιδρώντες: «Ποτέ -όταν τα Πανεπιστήμια είναι επί μήνες κλειστά- δεν γίνεται και η αντίστοιχη κατακράτηση μισθού -όλοι πληρώνονται κανονικά- αλλά τα μαθήματα δεν γίνονται. Οι φοιτητές οι οποίοι αποφασίζουν να έχουν ένα συγκεκριμένο τρόπο αντίδρασης δεν έχουν το αντίστοιχο κόστος του αγώνα. Δεν γίνεται και τα Πανεπιστήμια κλειστά και όλοι να πληρώνονται και οι φοιτητές να μη χάνουν τα εξάμηνα και μάλιστα να υπάρχουν και αποφάσεις Συγκλήτων που να λένε οι 13 εβδομάδες γίνονται μέσα σε 7!».
Ακόμη σκληρότερη ήταν για τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, με αφορμή τις δηλώσεις ανοχής προς τις φοιτητικές κινητοποιήσεις. Αφού τον κατηγόρησε για συναλλαγή με τις φοιτητικές παρατάξεις για την εκλογή του, του καταλόγισε ότι δεν τον ενδιαφέρει που χάνονται εξεταστικές και μαζί μαθήματα. «Δεν χτύπησα καμία κομματική πόρτα ούτε τη δική της», απαντά ο κ. Πελεγρίνης, παραπέμποντας στην απόφαση της Συγκλήτου για ανοιχτά και όχι κλειστά Ιδρύματα. Οσο για την απάντηση της συνόδου, σαφής: «Περίσσευσαν οι ύβρεις εναντίον των Πανεπιστημίων και των Πρυτανικών Αρχών. Παρακαλούμε για το καλό της Παιδείας να σταματήσουν».
Κατά τ' άλλα, εντύπωση προκαλεί η συσπείρωση -όπως επισήμανε χθες η «Ε»- των φοιτητικών παρατάξεων στις κινητοποιήσεις και η στάση των δύο μεγάλων παρατάξεων. Η ΠΑΣΠ συμπαρατάσσεται, έστω σε διακηρυκτικό επίπεδο (χωρίς να μπλοκάρει τη λήψη αποφάσεων για καταλήψεις), ενώ αίσθηση έχει προκαλέσει η σκληρή γραμμή από ορισμένα κομμάτια της ΔΑΠ απέναντι ακόμη και στην ηγεσία της Ν.Δ. Σημειωτέον, από χθες, οι σύλλογοι αυτοί έχουν και την επίσημη κάλυψη της ΟΝΝΕΔ. Συγκεκριμένα πρόκειται για τη ΔΑΠ ΤΕΙ αλλά και για τη ΔΑΠ του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών που χαρακτηρίζει «λαμόγια» και «αλήτες» τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Αντώνη Σαμαρά και όσους «βύθισαν τη χώρα στη διαφθορά».
Συγκεκριμένα αναφέρεται στην ανακοίνωσή τους:
«Η θέση μας απέναντι στο νέο Νόμο είναι αρνητική και δηλώνουμε ότι θα αντισταθούμε στις επιταγές του κ. George Papandreou, της κ. Anna Diamantopoulou, του κ. Antonis Samaras, του κολλητού της υπουργού Παιδείας κ. Aris Spiliotopoulos και όλων όσων ονειρεύονται τη διάλυση των Πανεπιστημίων και τη συγχώνευσή τους με τα πολιτικά κόμματα!». Και συνεχίζει ακόμη σκληρότερα: «Οι πρωταγωνιστές των σκανδάλων της Siemens, του Βατοπεδίου, του Χρηματιστηρίου και δεκάδων άλλων σκανδάλων, αποφασίζουν τώρα ότι για όλα αυτά πρέπει να πληρώσει το Πανεπιστήμιο και κατ' επέκταση οι φοιτητές και οι οικογένειές τους. Οχι ρε αλήτες, δεν θα επιτρέψουμε να αλώσετε και το Πανεπιστήμιο. Αρκετή ζημιά προκαλέσατε...». Και καταλήγει:
«Η θέση των φοιτητών είναι απέναντι στο Νόμο της Διαμαντοπούλου που γυρνάει την Παιδεία και το Πανεπιστήμιο πολλά χρόνια πίσω. Εκεί θα είναι και η δική μας θέση, κόντρα στα συμφέροντα, στα λαμόγια και αναλαμβάνοντας το οποιοδήποτε κόστος». Αργά το βράδυ ήρθε η κάλυψη της ΟΝΝΕΔ που δηλώνει έτοιμη για σύγκρουση με το σύνθημα «Ας ξεμπερδεύουμε μια και καλή από τη γενιά του Πολυτεχνείου».
Από χθες, και οι πρόεδροι των ΤΕΙ μετά την έκτακτη σύνοδό τους αποφάσισαν να ξεκινήσουν αγώνα «με τη συμπαράταξη κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, ώστε να επιλυθούν άμεσα τα εκκρεμή ζητήματα που έχουν ήδη γίνει εκρηκτικά, αλλά και για να μειωθεί η οικονομική αφαίμαξη της ελληνικής οικογένειας από τη φυγή των νέων στο εξωτερικό και από τον προσανατολισμό τους στα ιδιωτικά "κολέγια"». *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου