(Έρευνα της DOVE για την έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα για το News247.gr)
Η Ελλάδα είναι πρώτη ανάμεσα σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες ως προς την σωματική και την ψυχολογική βία μεταξύ των συζύγων, κατέληξε η έρευνα της DOVE.
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύει η εφημερίδα «Εθνος», η ανέχεια, η ανασφάλεια και η ανεργία έχει οδηγήσει στην μιζέρια και στην γκρίνια μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Όπως φαίνεται όμως έχει οδηγήσει και πολλούς πέρα από τα όρια.
Το 72% των ανδρών και το 70,7% των γυναικών δήλωσαν ότι σε διάστημα ενός έτους υπέστησαν ψυχολογική κακοποίηση τουλάχιστον μία φορά και το 31,7% και 23,4% σωματική επίθεση.
Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν μεταξύ άλλων από την έρευνα DOVE (Domestic Violence in Europe) που πραγματοποιήθηκε σε πολίτες της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Ουγγαρίας, του Βελγίου, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Σουηδίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας. Χαμηλότερα ποσοστά εμφανίζουν οι Έλληνες στις σεξουαλικές επιθέσεις και στους τραυματισμούς μέσα στην οικογένεια, τομέας στον οποίο τα σκήπτρα κατέχουν η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Άνδρες τα… περισσότερα θύματα
Εν τω μεταξύ, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα περισσότερα θύματα είναι άντρες. Αυτό έχει μια εξήγηση: Οι άντρες που παραδοσιακά «στηρίζουν» το σπίτι μένουν χωρίς δουλειά με αποτέλεσμα να ακούνε διάφορες εκφράσεις όπως: άχρηστος, χαμένος κλπ.
Η σωματική επίθεση, στην οποία οι Έλληνες κατέχουν αρνητική πρωτιά, διακρίνεται από τους ερευνητές στην ελαφρά και τη σοβαρή. Οι Έλληνες έχουν υψηλότερα ποσοστά στην ελαφρά σωματική επίθεση στην οποία εντάσσεται το να τραβήξει κάποιος απότομα το χέρι του/της συντρόφου του, να τον/τη σπρώξει, να πετάξει κάτι ακίνδυνο προς εκείνον/η, να τον/τη χαστουκίσει. Στη σοβαρή επίθεση περιλαμβάνονται η απειλή με όπλο, η ρίψη αντικειμένων που μπορεί να τραυματίσουν, το πιάσιμο από τον λαιμό, η κλωτσιά, το χτύπημα σε τοίχο. Με την έννοια της ψυχολογικής κακοποίησης αναφέρονται τα υποτιμητικά σχόλια και οι χαρακτηρισμοί, ο έντονος έλεγχος για τις προσωπικές επιλογές του/της συντρόφου, η καταπίεση. Στις τελευταίες θέσεις της συνολικής κατάταξης των χωρών βρίσκονται η Πορτογαλία και η Σουηδία.
Το προφίλ της έρευνας
Η έρευνα υλοποιήθηκε τους τελευταίους μήνες του 2010 και το δείγμα που χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα ήταν 548 άτομα και των δύο φύλων ηλικίας 18 έως 64 ετών. Στο συνολικό δείγμα συμμετείχαν 3.863 άτομα, κάτοικοι αστικών περιοχών. Στην Ελλάδα οι συμμετέχοντες διέμεναν στο λεκανοπέδιο της Αττικής.
Πηγή: news247.gr